tiistai 11. toukokuuta 2010

Fallingwater

Launtaista lähtien täällä on ollut koleaa. Sunnuntaina oli aurinkoista, mutta lämpötila oli alle kymmenen asteen. Maanantaina paistoi sentään aurinko, mutta tiistaina on ollut sateista ja vain 7 astetta lämmintä. Mitä olen lukenut Suomen sääennusteita, niin siellä on nyt ainakin luvassa lämpimämpää. Hyvä niin ja toivottavasti kesäkin tulee Suomeen pikavauhtia.

Olisikohan ollut neljäs tai viides viikonloppu peräjälkeen, kun ilma on ollut suorastaan kylmää ja on sadellut. Meidän on pitänyt käydä vierailemassa Fallingwater:ssa jo useampana viikonloppuna, mutta vasta nyt sunnuntaina säätiedotus ei luvannut sateita. Vaimo kaivoi kuitenkin pipot uudelleen esille. Kirjoitin jo syksyllä tästä kohteesta, mutta tuolloin en päässyt käymään paikan päällä tyttären kanssa, koska olimme flunssan kourissa. Nyt oli meidän vuoro käydä rakennuksen sisällä. Ensinnäkin koko paikka on täysin käsittämätön. Talo keskellä metsää, joka on rakennettu osittain alapuolella virtaavan joen päälle. Todellinen aistikkuus ja ympäröivä luonto avautuu kuitenkin vasta talon sisältä. Talo on todellakin rakennettu ympäröivän luonnon ehdoilla ja se on kieltämättä hyvin sopusoinnussa luonnon kanssa. Talon sisällä on rauhaisaa ja sielu lepää. Voi vain kuvitella, minkälaista Kaufmannien perheellä on ollut viettää kesiään kyseisessä asunnossa.

Kahdessa ensimmäisessä kerroksessa on isot ulkoilmaterassit. Alaterrasilta johta rappuset alapuolella virtaavaan veteen, jossa asukkaat ovat voineet käydä vilvoittelemassa. Huonekalut ja kaapistot ovat vartavasten suunniteltu talon jokaiseen huoneeseen ja niissä on mielenkiintoisia yksityiskohtia. Mikäli veden lorinaa haluaa kuunella enemmän, makuuhuoneen kulmaikkunan voi avata ja ihailla näkymiä. Mielenkiintoinen ratkaisu, koska ikkunan ollessa auki on esteetön näkymä ja kulmaa ei ole lainkaan avoimen ikkunan kohdalla. Kerta kaikkiaan upea rakennus ja kaikkien vaikuttavin, jossa olen koskaan käynyt. Saattaa olla, että tulemme vierailemaan vielä toistamiseen kyseisessä kohteessa ennen paluuta takaisin Suomeen.

Talon on suunnitellut yksi USA:n kuuluisimmista arkkitehdeistä (Frank Lloyd Wright). Talon suunnitteluun ja rakentamiseen liittyy useita tarinoita. Mm. Kaufmann epäili terassien kestävyyttä, koska niitä ei tuettu alapuolelta ja arkkitehdin suunnitelmista poiketen (arkkitehdin tietämättä) pyysi käyttämään huomattavasti ennemmän betoniraudoitusta. Mitä minä olen tässä jaarittelemaan. Kohteesta löytyy lisätietoa: www.fallingwater.org

Arkkitehti on suomalaisittain mielenkiintoinen, koska hänen pojanpoikansa Eric Lloyd Wright on suunnitellut Euroopaan ensimmäisen rakennuksensa. Kyseessä ei ole mikä tahansa rakennus, vaan Apulannan rumpalin Sipe Santapukin tuleva koti. Helsingin Sanomien tammikuun kuukausiliitteessä oli äärimmäisen mielenkiintoinen artikkeli Sipen rakennusprojektiin liittyen. Täytyy vain nostaa Sipelle hattua, että on lähtenyt toteuttamaan tällaista hanketta. Ennustan tästä kohteesta tulevan vielä joskus vähintäänkin Villa Mairean kaltainen nähtävyys. Tutustukaa oheiseen sivustoon ja ihmetelkää: www.kotitieto.fi




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti