torstai 27. toukokuuta 2010

Kanervia

Helle tekee tepposia ja ainakin jollain ihmisillä pää pehmenee. Lämpötila on ollut yli 30 astetta (sisällä lähes sama lukema). Kävin Antonin kanssa pankissa tallettamassa saamani 500 dollarin shekin. Saapuessani pankkivirkailijan luoksen jäin epäröimään, missä oikein olen. Virkailijan pukeutumisen perusteella olisin luullut olevani tyttöbaarissa. Ehkä virkailijakin kärsi kuumuudesta, mutta tästä huolimatta rinnat olisivat saaneet olla peitettynä. Kukkulan huippua lukuunottamatta kaikki muu tuntui olevan paljaana. Minä olin silmät pyöreinä. Toisaalta virkailijan paidassa olisi voinut lukea vihjeenä, että silmäni ovat ylempänä. Kassavirkailija oli kuitenkin kohtelias, kun kysyi lopuksi vapaasti suomennettuna: "Miten muuten voisin palvella sinua tänään". Ensin mieleeni tuli mölkky. Se suomalainen seurapeli, jolla pääse irti alkujännityksestä, mutta suuni loksahti auki ja sain hädin tuskin sanotuksi kiitos. Pankin ulkopuolella varmistin vielä käyneeni oikeassa rakennuksessa, jotta tilillepano tuli tehdyksi oikeaan paikkaan. Onneksi pankissa ei tarvinnut antaa tippiä, kuten baareissa on tapana.

Tipeistä puheen ollen sanomalehdessä oli tänään artikkeli työntekijöiden hakuprosessista elokuussa valmistuvaan jääkiekkoareenaan, jota rakennetaan entisen viereen kadun toiselle puolen. Areenalle haettiin työntekijöitä ruoka- ja juomapisteisiin asiakaspalvelijoiksi, keittiöapulaisiksi, kokeiksi sekä tarjoilijoiksi. Tuntipalkka on 6,35-12,50 dollaria kokemuksen mukaan + tipit. Työtä tarjotaan ensisijaisesti lähiseudun asukkaille ja ensimmäiseen hakuprosessiin ei kelpuutettu muita. Hakijoita oli noin 200. 25-vuotias Carl Lewis (ikä on mainittu erikseen, jottei kukaan luule kyseessä olevan se juoksijalegenda) Suomikadulta (Finland Street) haki kokin paikkaa. Mikähän on Hartwall-areenan minimipalkka. Ainakin asuinkadun perusteella artikkeliin olisi sopinut hyvin vertailu vastaavien tehtävien palkoista Suomessa. Toisaalta Suomessa työttömien minimipalkka lienee jo korkeampi kuin tuo edellä mainittu palkkahaarukan alapää. Ehkä tästä syystä jotkut ihmiset ovat suomessa omasta tahdostaan työttömänä ja mansikanpoimijat pitää haalia Suonenjoelle sekä Virosta että Venäjältä. Vastaavasti lappiin lennätetään marjanpoimijoita Thaimaasta asti. Jossakin on vika.

Vanha jääkiekkoareena tulee täyttäneeksi 48 vuotta ja sen todennäköisenä kohtalona on purkaminen. Tilalle halutaan rakentaa liiketiloja, jotka toisivat alueelle uusia työpaikkoja. Suomikadulta löytyy varmasti enemmänkin työnhakijoita. Purkamisen osalta ei ole lyöty vielä viimeistä naulaa arkkuun, mutta minun mielestäni käsittämätöntä toimintaa. Se vain kuvastaa vanhojen rakennusten säilyttämistä Pittsburghissä. Talven aikana kahden harjoitushallin katto romahti lumen painosta, joten luulisi ympäristössä ainakin riittävän junioreita, jotka tarvitsevat jääaikaa. Olen lukenut jonkin verran asuinalueemme ja Pittsburghin historiaa. Täällä on ollut paljon valtavia 1800-luvun lopulla rakennettuja asuinrakennuksia (linnoja), jotka on kuitenkin purettu 1940-luvulla. Terästehtaitakin on ollut paljon pitkin joen vartta, mutta nekin on purettu tehtaiden lopettamisen jälkeen. Vanhan jääkiekkoareenankin osalta itse rakennukselle ei lasketa minkäänlaista arvoa, vaikka rakennuksessa on avattava kupolikatto. Mielestäni jääkentälle löytyisi edelleen käyttöä ja sinne voisi rakentaa tiloja muillekin urheilulajeille. Lisäksi areena olisi täydellinen paikka urheilumuseolle.

Koti-isän kirjoitusaiheet alkavat käydä vähiin ja samalla jutut levottomiksi. Ja, tässä vaiheessa pitää pyytää anopilta anteeksi. Arkielämä alkaa olla niin rutinoitunutta, ettei siitä löydy mitään uutta kirjoitettavaa ja kuka tässä vaiheessa kesää jaksaa enää lukea kuulumisiamme. Joka tapauksessa lapset ovat hengissä ja voivat hyvin. Mitä nyt kasvatus on mennyt vähän pieleen, mutta eihän sitä aina voi onnistua. Helteisillä keleillä minä haluaisin päästä merelle ja vaimolla on ikävä kotipuutarhaa hoitamaan.

Tästä tulikin mieleeni Ilkka Kanervan puutarha. Siitä ei ole pitkään aikaan kirjoitettu, vai onko? Luen nykyään harvemmin iltapäivälehtien lööppejä, enkä ole enää ajan hermoilla. Toisaalta ketä asia enää kiinnostaa, kun ei ole ministerin pallia. Ehkä Ilkka onkin jo tässä vaiheessa siirtynyt puutarhan hoidosta Kanervien kasvatukseen. Tai Kanervan puutarhassa on tehty sukupuolenvaihdos ja työt ovat vähenemään päin. Toisaalta eno voisi välillä raportoida uutisia Suomen Turust, niin en olisi ummikko palatessamme Suomeen. Tai ylipäät kuka tahansa kavereist vois laitta mul meili, niin mä ainaki tietäisi, onks (Mylly)sil viel pystys ja pääseeks sitä pitki ajama.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti