tiistai 4. toukokuuta 2010

Vastuu

Sanomalehdessä kerottiin 42-vuotiaasta äidistä, joka oli jättänyt 9-vuotiaan poikansa ja 1-kuukauden ikäisen lapsenlapsensa kahdestaan kotiin. Poika oli soittanut hätänumeroon iltapäivällä sanomatta kuitenkaan sanaakaan. Poliisi meni kuitenkin käymään pojan kodissa, kun puhelun alkuperä oli selvitetty. Poika kertoi olevansa yksin kotona vauvan kanssa ja etuoven olevan takalukossa. Palokunta tuli paikalle avaamaan oven, jonka jälkeen lapset toimitettiin sairaalaan tarkastettavaksi. Lehdessä kerottiin pojan äidin jättäneen lapset kotiin 18-vuotiaan tyttärensä kanssa sillä olettamuksella, että tytär jää myös kotiin. Tytär oli kuitenkin lähtenyt kouluun jättäen oman veljen ja vauvansa keskenään kotiin. Artikkelissa ei otettu lainkaan kantaa siihen, että 9-vuotiaan pojankin olisi pitänyt mennä kouluun. Poika oli kaikkein vastuuntuntoisin koko perheestä. Se on kuitenkin sääli, että 9-vuotias eno joutuu olemaan hoitovastuussa vastasyntyneestä vauvasta.

Minä olen yrittänyt opettaa kotona Alinalle vastuunkantoa ja vastuunottamista sekä koti- että koulutöistä osittain huonolla menestyksellä. Alina täyttää syksyllä 11-vuotta, mutta tästä huolimatta joudun patistamaan häntä usein aamuisin ja iltaisin. Peti jää petaamatta, ellen ole siitä muistuttamassa. Iltaisin joudun pyytämään häntä useasti pesemään hampaat ja pukemaan pyjaman päälle. Huoneen pitäminen siistinä ja vaatteiden korjaaminen lattialta on Alinalle myös haasteellista. Vaikka jääkaapin ovessa on Alinan kirjoittamat "säännöt", olemme kenties päästäneet hänet aikaisemmin liian helpolla kotitöissä, kun pyynnöt eivät tahdo mennä perille. Minulla ei ole mitään ässiä vedettäväksi hihasta, joilla saisin Alinan ottamaan enemmän vastuuta. Alina ei ole moksiskaan, vaikka hän menee iltaisin nukkumaan petaamattomaan petiin tai vaatteet lojuvat lattialla. Minä olen ollut pienestä pitäen järjestyksen ihminen, mutta en ole vielä saanut opetetuksi tyttärelleni järjestystä. Vielä en aio lannistua.

Anton on ollut viime aikoina iloinen poika. Aikaisemmin hän huutanut aamuisin naama punaisena, että äidin on tultava hänen kanssaan takaisin nukkumaan, mutta ei enää muutamaan viikkoon. Hänestä on tullut reipas ja yhteistyökykyinen, mitä tulee aamuruokailuun ja pukeutumiseen. Hän sai aluksi liimata kalenteriin tarran kyseisen päivän kohdalle, jos aamutoimet olivat sujuneet hyvin. Anton on jo unohtanut tarrojen liimaamisen. Kolmen vuoden uhmaikä taitaa olla nyt taakse jäänyttä elämää. Anton sai sunnuntaina Lego Batman t-paidan ja shortsit, joten nyt hänen kelpaa. Ilmatkin ovat sopivasti lämmenneet sunnuntain sateiden jälkeen.

Alina ja Aarno saivat kolmannen periodin todistukset. Tälläkin kertaa kaikki arvosanat olivat A:ta yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Alina sai ensimmäistä kertaa Science-arvosanan, joka oli C. Joka viikonloppu Alina on tehnyt jonkun tieteellisen (kirjallinen) tehtävän kotona. Visuaalisuus on vähän kärsinyt, kun meillä ei ole kotona printteriä ja Alina ei ole voinut käyttää tietokonetta hyväksi muuten kuin tiedonhaussa. Kaikkein eniten ihmettelen Alinan saamaa arvosanaa espanjan kielestä. Miten voi saada A:n, kun hän ei opiskele espanjaa kotona lainkaan. Ilmeisesti emme ole turhaan antaneet lapsillemme A-kirjaimella alkavia etunimiä (ei ollut itsetarkoitus). Sekä Alina että Aarno, ja miksei Antonkin viimeaikaisten aamutoimien ansiosta, kuuluvat parhaaseen A-ryhmään. Suomikoulu (kotiperuskoulu) lähenee loppuaan. Arvosanat ovat tässäkin tapauksessa olleet pääasiassa kiitettäviä. Toivottavasti koulunkäynti jatkuu yhtä mallikkaasti syksyllä Suomessa.

Käyn autolla kerran viikossa ruokakaupassa (Costco tukkukauppa). Tällöin tulee ostettua suurempi määrä ruokaa. Toisaalta tukkukaupan pakkauskoot ovat suuria, joten pientä määrää olisi mahdotonta ostaa. Esimerkiksi, jos haluaa Twix-suklaapatukan, niitä on ostettava kerralla 32 kappaletta. Onneksi on auto, koska maitoakin tulee toisinaan ostetuksi runsaat 11 litraa ja kantaminen olisi vähintäänkin raskasta. 3 kpl 1,89 litran maitopurkkia on yhdessä pakkauksessa ja välillä ostan kaksi pakkausta. Jauheliha on valmiiksi pakattu kaupan puolesta ja pakkauskoot vaihtelevat noin 2,5-3,0 kilon välillä, mutta jauhelihaa on aina hyvä olla kotona pakkasessa. Kurkkuja on ostettava kerralla kolme ja paikaillinen reissumies (vaalea valmiiksi halkaistu leipä) myydään 24 leivän pakkauksissa. Appelsiinimehua on myös kerralla ostettava 4 purkkia (1,89 litraa x 4). Siitä tosin riittää pitkäksi aikaa, kun kukaan muu meidän perheessä ei sitä juo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti