keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Amishit

Alina pääsi tänään kulttuurimatkalle Amishien kylään - yöksi. Tuttavaperheen rouva haki oman tyttärensä ja Alinan koulusta keskipäivällä, jonka jälkeen he matkasivat autolla yökyläpaikkaan. Tuttavaperheen rouva tuntee noin parin tunnin ajomatkan päässä asuvia Amisheja ja on vieraillut heidän luona useasti aikaisemminkin. Alina saanee aikamoisen kulttuuriannoksen yksinkertaisten elämäntapojen noudattamisesta. Toivottavasti hän suhtautuu avoimin mielin heidän elämäntapoihin, joka poikkeaa huomattavasti Alinan elämäntavoista.

Amishit on kristitty lahko. Sen perusti Jakob Amman -niminen henkilö Sveitsissä 1600-luvun lopulla. Ensimmäinen suurempi ryhmä Amishejä saapui USA:han 1730-luvun paikkeilla asettuen Lancasterin alueelle täällä Pennsylvanian osalvaltiossa. Kyse on noin 150 000 ihmisen uskonnollisesta ryhmästä, joka on levinnyt 42 osavaltioon ja Kanadaan saakka, joskin 80 % yhteisöstä asuu edelleen Pennsylvanian osalvaltiossa. He eivät hyödynnä teknologiaa yhteiskunnassaan ja elävät mm. ilman sähköä, kotipuhelimia ja autoja. Maanviljelyksessä ei myöskään käytetä traktoreita. Lahkon sisällä on kuitenkin ryhmiä, jotka käyttävät jossain tilanteissa nykyteknologiaa hyväkseen. Me emme olleet varmoja, missä Amishit suorittavat tarpeensa, joten annoimme Alinalle varmuuden vuoksi vähän vessapaperia mukaan, jos vaikka ulkohuussista ei löytyisi nykyaikaista pyyhepaperia. Harmiksemme alueella ei ole kännykkäverkkoja, joten emme ole kuulleet Alinasta mitään.

Sanomalehdessä oli eilen artikkeli, jossa kerottiin Toyotan Yhdysvaltalaisten osakkeenomistajien nostamista oikeusjutuista yhtiötä vastaan. Kanteluissa väitetään Toyotan johdon tietoisesti antaneen sijoittajille harjaanjohtavaa informaatiota kaasupolkimien ongelmista vuosien ajan. Ongelmat ovat olleet johdon tiedossa, mutta niitä olisi kanteiden mukaan vähätelty. Sijoittavat sanovat yhtiön antaneen vääriä todisteita ja yhtiön alunperin todenneen kaasupolkimien ongelmien johtuvan viallisista lattiamatoista. Virheellisen informaation takia ongelmilla ei ollut tuolloin vielä vaikutusta yhtiön osakkeiden arvoon. Vasta yhtiön ilmoittaessa ongelman todellisen laajuuden tammikuussa ja yli kahdeksan miljoonan auton vaativan korjausta, on osakekurssi saanut takkiinsa. Lokakuun 5. päivä osakkeen arvo oli 75 $, jolloin autoja kutsuttiin korjaukseen viallisten lattiamattojen takia. Arvo nousi yli 90 dollariin ennen tammikuun ilmoitusta ja pudoten siitä yli 16 prosenttia maaliskuun alkuun mennessä. Nyt osakkeen arvo on toipunut ja on lähellä 80 dollaria.

Sijoittavat vaativat yhtiöltä korvausta osakkeen arvon alentumisesta, koska yhtiön johto ei alunperin kertonut ongelman johtuvan säännöllisestä suunnitteluvirheestä. Eräs artikkelissa haastateltu sijoittaja mainitsi hankkineensa Toyota osakkeita joulukuun lopussa, kun osakkeen arvo oli korkealla ja ongelman laajuudesta ei ollut vielä annettu julkisuuteen informaatiota. Samainen sijoittaja samalla tähdentää, ettei ostanut osakkeita saadakseen syyn haastaa Toyotan oikeuteen.

Voi, miten läpinäkyvää. Sijoittavat eivät muka tietäisi, että sijoittamiseen sisältyy aina riski sijoituksen arvon laskemisesta. Toyotan haastaminen oikeuteen kuvastaa tätä yhteiskuntaa, kuinka ihmiset yrittävät päästä rikkauksiin käsiksi haastamalla toisia oikeuteen. Korvausvaateet ovat usein valtavia. Lakimiehet hakevat tv-mainoksissa toimeksiantajia (asiakkaita). Kas, kun eivät samalla kerro, mitä ei ole erikseen kielletty tekemästä ja mistä voisi haastaa oikeuteen. Kaikki asiat pyritään tekemään niin, ettei kukaan voisi haastaa oikeuteen, vaikka jotkut asiat voisi tehdä yksinkertaisemminkin. Ihmiset elävät täällä pelko persuuksissa. Mielestäni koko lakijärjestelmä vaatisi perusteellisen remontin, vai voidaanko jossain muussa maassa esimerkiksi tuomita virkamies 57 vuodeksi vankeuteen oman edun tavoittelusta. Joopa joo. Onneksi Suomessa on hyvä ja turvallista elää.

Maanantaina oli shortsikeli (22 astetta), vaikka jotkut ihmiset ovat kulkeneet shortseissa jo lämpötilan noustua plussan puolelle ensimmäisen kerran. Tiistai olikin sitten jo viileämpi sää ja lämpötila vain 4 astetta. Keli muuttui yön aikana nopeasti. Anton ei ollut tiistaiaamuna asiasta moksiskaan, vaan halusi tiistaina ehdottomasti jalkaansa Batman shortsit päiväkotiin. Vaikka kuinka yritimme perustella asiaa, niin hän hyppi tasajalkaa ja huusi haluavansa pukeutua shortseihin. Pyynnöstäni hän kävi vielä ulko-ovella toteamassa ulkolämpötilan, mutta ei tästä huolimatta muuttanut mielipidettään. Meidän ei mahtanut muuta kuin antaa periksi ja Anton oli koko päivän shortsit jalassa. Päiväkodin jälkeen emme tosin ulkoilleet vesisateessa. Anton perusteli valintaansa sillä, että muutkin kulkevat täällä shortseissa. Totta, mutta nyt Antonilla on nuha. Onneksi hän tänään sentään suostui laittamaan pitkät housut shortsien päälle. Elämä ei aina ole niin helppoa valintojen edessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti