sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Julkisivu

Meidän oli tarkoitus mennä uudemman kerran laskemaan renkailla lauantaina, mutta siitä ei tullut vesisateen takia mitään. Lauantaina satoi vettä lähes koko päivän. Lunta todennäköisesti riittäisi vielä hyvin laskettelukeskuksessa, joskin täältä kaikki lumet (kinokset lukien) ovat sulaneet. Renkaat tuskin luistaisivat näillä lämpötiloilla enää kovinkaan hyvin. Olin Aarnon ja Antonin kanssa sen sijaan kaupoilla. Urheilukaupan hyllylle oli tullut jo veneen perässä vedettäviä renkaita. Pojat olisivat haluneet ostaa, mutta se olisi tarkoittanut myös venekauppoja tai - venevuokrausta tulevana kesänä, kun emme tulleet ottaneeksi mukaan venettä Suomesta.

Leveitä jokia pitkin vesirenkaan vetäminen varmasti sujuisi hyvin, mutta en tiedä kuinka uimakelpoista jokien vesi on. Pittsburghin jokien varsilla on ollut useita terästehtaita 1800-luvulta lähtien sekä myös laivanrakennusteollisuutta. Jos Suomessa oli vielä 1970-luvulla tapana upottaa meren pohjaan ylimääräiset roinat, niin tuskin täälläkään terästeollisuus on ollut vesisuojelun osalta ympäristöystävällistä kahdella edeltävällä vuosisadalla. 1970-luvun puolesta välistä lähtien terästeollisuuden tuotanto alkoi hiipua ja viimeinen tehdas suljettiin joskus 90-luvun taitteessa. Vedet tai jokien pohjat lienevät kuitenkin yhtä huonossa kunnossa.

Osaltaan historian sanelemana ja varmaan osittain rahavarojen puutteessa Pittsburgh ei itse asiassa ole viihtyisä kaupunki - ainakaan minun mielestäni. Terästehtaat ovat purettu jokien varsilta jo aika päivää sitten, mutta jokien varsia ei ole tehty viihtyisiksi. Potentiaalia on, jos vain olisi rahaa ja halua. Ainoastaan joen pohjoispuolelle (North Side) on rakennettu kävely- ja pyöräilyreitit joen varrelle. Muutoin joen rannat ovat epäsiistejä ja ulkoilureittejä ei ole. Toisaalta ihmiset liikkuvat autoilla. Rannat ovat vanhaa teollisuusaluetta ja alueet rumia. Kuuluisin puisto lienee ns. kultaisessa kolmiossa jokien risteyskohdassa, mutta sinne pääsee kävelemään vain moottoritien ali, joten tie pauhaa vieressä. Suikulähde on hieno, mutta puisto on pieni. Ydinkestustan eteläpuolella joenvartta reunustavat useat päällekkäiset ja rinnakkaiset moottoritiet. Toki ydinkeskustan ulkopuolella on viihtyisiä puistoja, kuten meidän lähipuistomme.

Pittsburgh on ollut hyvin vauras kaupunki "rauta-aikana" ja tämän seurauksena täällä on kuuluisa taide- ja dinosaurusmuseo sekä hieno konservatorio. Teräspohatat olivat taiteiden keräilijöitä. Andy Warhol omaa myös oman nimikkomuseon. Muutoin poikkeuksellisia nähtävyyksiä ei juurikaan ole. Rakennuskanta on rumaa. Heti ydinkeskustan ulkopuolella on vanhaa asuinrakennuskantaa. Talojen julkisivut ovat epäsiistejä ja tiilivuoraukset kaipaisivat kunnostusta. Tiet ovat huonokuntoisia. Ehkä kyse on pahamaineisista alueista, joiden läpi on tarkoitus ajaa pysähtymättä. Talojen katot ovat ruskeita, harmaita, punaisia ja valkoisia. Asuinrakennuksilla ei ole juurikaan muuta yhtäläisyyttä kuin rähjäisyys. Vaikka meidän asuinalue on hyvämaineinen, niin täälläkin moni talo kaipaisi kunnostusta. Monet talot ovat vuokralaisten käytössä ja vuokraisännillä ei liene kiinnostusta panostaa talojen julkisivujen parantamiseen. Toivottavasti meidän perheen yhteinen "julkisivu" on sen sijaan parantunut täällä ollessamme ja olemme enemmän yhtä perhettä. Aarno ainakin odottaa jo innolla vesirengasajelua minun kanssani isovanhempien mökillä.

1 kommentti:

  1. Lämmin ja kaunis kesä siintää jo taivaanrannassa. Turun Meri Kutsuu -näyttelystä tarttuikin mukaan 480 eurolla vesillä kulkemista tukevaa rekvisiittaa....

    VastaaPoista